четвъртък, 26 март 2015 г.

Pininfarina става собственост на Mahindra

Днес Ройтерс хвърли бомбата, че италианското дизайнерско студио Pininfarina ще стане собственост на индийската Mahindra. Според информацията двете компании са в крайна фаза на преговори и сделката ще стане факт още това лято. Не се споменават суми относно това, каква е цената която индийският концерн ще се сдобие с една реномирана марка,но по непотвърдени данни дълговете към днешна дата на Pininfarina са десетки милиони евро. След смъртта на Sergio Pininfarina, компанията загуби позициите си и явно наследниците не можаха да се справят с нейното управление. Последното творение на марката е Ferrari Sergio, което символизираше 60 годишната съвместна работа между двете марки. Именно това ни кара да се запитаме защо именно Ferrari не е заинтересована от покупката на Pininfarina. Основана през 1930 година, дизайнерската къща е автор на почти всички модели на Ferrari и е автор на редица успешни модели на други компании, като: Lancia, Fiat, Peugeot, Volvo, Cadillac, Ford, Mitsubishi и Alfa Romeo.
Днес времената са трудни за дизайнерските студия, които в близкото минало диктуваха модата сред автопроизводителите, тъй като вече почти всички концерни разполагат с мощни дизайнерски центрове, които са тясно свързани с производствения цикъл. Да припомним, че преди години друга емблематична дизайнерска компания в лицето на Italdesign, стана собственост на Volkswagen, а пък наскоро Bertone фалира. Каква ще е съдбата на Pininfarina, но единственият печеливш ще бъде Mahindra, чиито модели се нуждаят от спешна промяна и собствена дизайнерска линия. Трябва да уточним, че индийската компания вече е собственик на мотоциклетите Peugeot, автомобилната компания SsangYong и бе един от кандидатите за закупуването на Saab. Явно намеренията на Mahindra спрямо Pininfarina са по-сериозни от колкото изглеждат.
+++++++++++++++++++++++++++
27.06.2015. Според последната информация сделката е пропаднала, тъй като банките не са одобрили офертата на индийците, а италианското дизайнерско студио има дългове от 87 млн. евро, към тях. Индийците предлагаха известна сума, но при условие, че 50%, от дълга на Pininfarina бъде опростен. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар